Nutriční terapeutky radí: Jak posílit imunitu a snížit tak riziko nákazy koronavirem?
V současnosti se můžeme setkat s mnoha vědecky nepodloženými doporučeními, jak zabránit nákaze COVID-19 prostřednictvím výživy. Prozatím není známá žádná speciální dieta či potravina, která by nás zaručeně ochránila před nákazou. Existují ale určitá doporučení, která mohou příznivě ovlivnit funkci imunitního systému.
- Dbejte na vyvážený a pestrý jídelníček bohatý na všechny základní živiny.
-
- Jezte pravidelně a plánujte si jídelníček a nákupy potravin dopředu.
- Mějte dostatečný příjem kvalitních zdrojů bílkovin.
-
- zdroje: libové maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, luštěniny
- Hlídejte si denní příjem ovoce a zeleniny – minimálně 500 g.
-
- preferujte druhy bohaté na vitamin C: citrusy, kiwi, mango, kysané zelí, brokolice, paprika, rajčata
- Zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin.
-
- hlavní potravinové zdroje: ryby (losos, sleď, sardinky, makrela, tuňák), vlašské ořechy, lněné a slunečnicové semínko
- příjem omega-3 mastných kyselin je možné zvýšit i pomocí doplňků stravy
- Zvyšte příjem vitaminu D.
-
- hlavní potravinové zdroje: ryby, vaječný žloutek, houby, obohacené potraviny o vitamin D (cereálie, mléčné výrobky)
- příjem vitaminu D je možné zvýšit i pomocí doplňků stravy
- Dbejte na dostatečný příjem fermentovaných potravin.
-
- obsahují zdraví prospěšné bakterie, které jsou důležité pro správnou funkci střev a zároveň podporují správnou funkci imunitního systému
- zdroje: zakysané mléčné výrobky (jogurt, kefír, acidofilní mléko,…), kvašená zelenina (zelí, kimchi), tempeh
- Omezte příjem vysoce zpracovaných potravin s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků.
-
- příklady: polotovary, instantní pokrmy, nekvalitní cukroviny, náhražky čokolády, chipsy, jídlo typu fast food
- Dbejte na dostatečný příjem tekutin.
-
- vhodné nápoje: pitná voda, neslazené minerální vody, voda s citrónem, neslazený čaj
- Myslete na dostatečnou hygienu během manipulace s potravinami a přípravě pokrmů.
-
- nezapomínejte na dostatečnou hygienu rukou
- zamezte křížové kontaminaci mezi syrovými a tepelně zpracovanými potravinami
- Dopřejte si dostatek spánku a pravidelný pohyb.
Tipy pro Vás připravily
Mgr. Volavá Veronika, Mgr. Michaela McLeod a Bc. Tesařová Markéta, DiS.,
nutriční terapeutky z Oddělení léčebné výživy FNUSA