,

Tři čtvrtě století oslavila SZŠ Jaselská hromadným darováním krve ve FNUSA

Studentky, studenti i pedagožky Střední zdravotnické školy Jaselská darovali v rámci oslav výročí založení školy ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně hromadně krev. Cílem akce bylo do odběrového centra Transfuzního oddělení FNUSA přilákat 75 dárců krve, tedy za každý rok fungování instituce jednoho.

Střední zdravotnická škola Jaselská začala vychovávat první sestry v Brně už v roce 1948. Tradičním místem praxe je i Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. „Chtěli jsme, aby výročí neproběhlo pouze formálně. Připravili jsme proto několik akcí, které souvisí jednak s tím, že jsme zdravotnická škola, a jednak s tím, že chceme, aby oslavy byly prospěšné,“ uvedla ředitelka SZŠ Jaselská PhDr. Zuzana Číková. Škola tak v rámci blížícího se výročí například už vysázela 75 nových stromků.

Dnes v konání dobrých skutků studenti se svým vedením pokračovali v odběrovém centru Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. „Aby se nám podařilo dosáhnout na vytyčenou metu v podobě 75 dárců krve, oslovili jsme také rodiče žáků, absolventy a zaměstnance,“ uvedla Číková s tím, že řada studentů, kteří by se rádi zapojili, zatím nesplňují kritéria odběru – zejména plnoletost. Škola proto zrealizuje ještě druhý společný odběr na začátku dalšího roku.

Do odběrového centra dorazilo za nejstarší brněnskou zdravotní školu 63 dárců krve. „Je obdivuhodné, v jak hojném počtu se lidé kolem SZŠ Jaselská do akce zapojili, tím spíše, že jde většinou o drobné studentky. Když vidím jejich odvahu a zapálení pro dobrou věc, je jasné, že škola vychovává další generaci výborných zdravotních sestřiček,“ poděkoval všem organizátorům a účastníkům ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Ing. Vlastimil Vajdák.

 

Tři čtvrtě století oslavila SZŠ Jaselská hromadným darováním krve ve FNUSA